Bilgilendirici bloglar serimizin ilk bölümüne hoşgeldiniz değerli okurlar. Google'a başlığı yazınca ilk sayfada çıkmışımdır inşallah. Bu yazıda 4 yılımı geçirdiğim ve bir ay önce mezun olduğum güzide okulum ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu hakkında bildiğim, gördüğüm her şeyi anlatarak hem minnet borcumu ödemeye hem de ÖSS tercih dönemindeki mini mini birleri, çalışmış ama belki de gönlüne göre puanlar alamamış ikileri aydınlatmaya çalışacağım.
Okulun tarihçesi (5 yıllık okul zaten kısa bir tarih), bölümleri ve diğer ana bilgiler takdir edersiniz ki http://www.kkk.odtu.edu.tr/ adresinde zaten mevcut. Burada size bu kampuse gidilmeli mi, gittikten sonra neler beklenmeli bunlardan bahsedeceğim.
Kampusun ilk açıldığı 2005 yılından bugüne kadar gözle görülür bir değişim gösterdiği aşikar. 2006 girişli bendeniz, üst dönemlerimden hep "İlk geldiğimizde sadece 3 bina vardı, gerisi hep inşattı, ne market vardı ne bir şey, berbattı berbat" şeklinde haklı hayıflanmalar duymuştum. Ben onlara göre daha şanslı bir nesildim kuşkusuz. Bence şu an sahip olduğu imkanlar açısından son derece modern bir kampus olmuştur ODTÜ KKK. Tek sorun Kıbrıs adasının en tenha yerlerinden birinde kurulmuş olması, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa gibi yerlere oranla çok daha küçük ve cansız Güzelyurt'ta bulunmasıdır.
Bu okulu tercih etmeden önce beklentilerinizi iyi analiz etmelisiniz değerli okurlar. Eğer birinci önceliğiniz kaliteli bir eğitim almak ve diplomanızda ODTÜ imzasını görmek ise gelmelisiniz. Fakat, geldikten sonra "Ama ama hani Taksim, hani Tunalı, hani Alsancak gibi canlı öğrencilerle dolu kıpır kıpır yerler? Nerede bunlar?" demeyin. Çünkü öyle yerler bu kampusun civarında bulunmamakta. İlginçtir bu okulda her kesimden insan da vardır. Başka deyişle bu okula gelenler sosyal hayatı yerle bir edip sırf okumaya gelen tipler değildir. Belki onlar da bu beklentiler ile geldiler bilinmez ama durumu gördükten sonra hayatlarına bir şekilde devam ettiler. Ancak bu olumsuz durumu olumlu duruma çevirmek de mümkün olabiliyor. Ders dışında yapacak birşey olmadığı için çok daha fazla ders çalışabiliyorsunuz. "Allah belanı versin" nidalarını duyar gibiyim. Şaka bir yana hakikaten ders çalışma olanakları bence çok iyi. Özellikle ilk senem manastır gibi yurt,okul,yemekhane ve kütüphane -her biri 5 dakikalık yürüme mesafesindedir- arasında geçmişti. Çok da tavsiye etmiyorum böyle bir yaşamı. Her şeyin bir kararı olmalı. Daha önemli bir avantaj ise yine yapacak bir şey olmaması ve yüzlerce kişiyle kader ortağı olmanız sonucu sağlam arkadaşlıklar kurulabilmesidir. Bunu yüreklilikle söylüyorum ki yatılı okul okur gibi üniversite okuduğumuz için lise arkadaşlıkları kadar sağlam, belki ondan bile sağlam bağlar kurabiliyorsunuz. Bu kampusun en önemli getirilerinden biri de budur kesinlikle (Sevgili lise arkadaşlarım sizi unutmak mümkün mü, ben öyle demek istemedim).
Yurt olanakları açısından iddia ediyorum Türkiye'nin en iyilerindendir. Belki de en iyisidir. O açıdan kimsenin şüphesi olmasın. Kampsun göbeğinde, her yere rahatlıkla ulaşabilmeniz açısından avantajlıdır yurtta kalmak. Bir adet yemekhane ve üç tane yurt kantini vardır. Ben sadece üçüncü yurt kantinini beğenirim. Fakat sürekli aynı şeyleri yemek bünyeyi psikolojik olarak sarsacağı için, daha iyi yemeklere sahip bir yemekhane gelene kadar bir çaresine bakın, yapabiliyorsanız yemek yapın. Yurtlarda imkan vardır. Ben istemeye istemeye çoğunluka yemekhaneye gittim, ev yemeklerine daha yakın diye. Ancak kampuste bir yemek sorunu var diyebilirim maalesef.
Kampusun hemen dibinde Kalkanlı köyü vardır. Adı köy olmasına rağmen şu an içinde çok güzel bir pizzacı, bar -bu sene disko bile vardı kapanmış olabilir- ve daha az güzel kebapçıları (2 tane olması lazım) olan bir yerleşim yeridir Kalkanlı. Bir saatlik yol sonucu Girne'ye veya Lefkoşa'ya gitmek istemiyorsanız hemen bir koşu keyif yapayım derseniz Kalkanlı iyi bir seçimdir. Zaten alternatif yok, istmeseniz de bir ay içinde Kalkanlı sizin kutsal mabediniz olur merak etmeyin. Kampusten sık sık Güzelyurt'a servis vardır. Beş dakikada varırsınız, orada daha güzel restaurantlar vardır bence. Ama öğrenciler için çok önemsiz (!) bir ayrıntı: Kıbrıs yemek konusunda biraz pahalıdır.Gece hayatı açısından unutmamanız gereken tek şey Girne ve Lefkoşa'ya akşam 6'dan sonra gitmeye veya oradan dönmeye kalktığınızda taksi tutmak zorunda kalırsınız ve en az 40-50 liraya güle güle dersiniz. Toplu taşıma açısından da bu kadar zengindir (!) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. O parayı vermemek için hep minibüs tutup 10 kişilik gruplarla gittik Girne'ye. Okulun bizim dönemimizde cuma ve cumartesi akşamları Girne'ye makul bir fiyata servis kaldırdığını unutmayalım tabii. Planları ona göre yapmak lazım.
Aktif bir öğrenci olmamama rağmen kampuste çeşitli öğrenci toplulukları vardır. Ben takdir ederim çalışmalarını ama derslerime daha çok zaman ayırdığım için bu anlamda sosyalleşemedim. Onun yerine PES oynadım arkadaşlarımla. Neyse bu çok önemli bir şey değil devam edelim.
Evet ve sonunda eğitim... Her şeyden önce küçük bir kampus olmanın en büyük avantajı çok az kişiyle beraber eğitim görüp, hocalarla çok rahat iletişim kurabilmenizdir. 300 kişilik bir bölümde değil de 30 kişilik bir bölümde okuduğunuzu aklınızda yanyana getirirseniz farkı daha rahat anlayacaksınız. Çok değerli hocalarımız vardır. Kendileri ilk başlarda ana kampusten geliyorlardı, hala da gelmektedirler ancak Kıbrıs Kampusu yavaş yavaş kendi kadrosunu kurmaya başlamıştır ve yanılmıyorsam bu kadro da yıllardır süre gelen ODTÜ kriterlerine dayanarak oluşturulmaktadır. Kısacası eğitimi iyidir okulumun. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu olarak bölüm ile ilgili söyleyeceğim çok özel şeyler yok açıkçası. Hocalar kalitelidir. Örneğin mezun olduktan sonra çeşitli şartları yerine getirdiğiniz takdirde meşhur Intel'de (hani şu Pentium'u yapan, evet o) staj olanağınız dahi olabilir bu okulun bağlantıları sayesinde. Yurtdışında yüksek lisans olanakları mevcuttur, mesela bir aksilik olmazsa ben yararlanacağım bu olanaktan. Burada bahsetmek istediğim şey "Diploma geçerli olacak mı, iş bulacak mıyız?" gibi sorular son derece anlamsızdır. Demek ki neymiş? Diploma uluslararası olarak tanınan ODTÜ diplomasıymış. Bu konuda bir sorun olmadığını söyleyebilirim.
Biz değerli ODTÜ KKK öğrencileri yıllardır okulu tanıtmak anlatmak için çabalar sarfettik. İnsanlar anlamamakta ısrar ettiler ama biz vazgeçmedik. ODTÜ dedik, "Vaayyy" dediler; "Kıbrıs Kampusu" denilince, "Hmm olsun, üzülme" diyenler oldu. Kıbrıs dediğimizde az önceki ODTÜ'yü hafızadan silip, "Yakın Doğu mu?" diyenler oldu, "Hayır" dediğimizde "Doğu Akdeniz o zaman" diyecek kadar ileri gittiler. Ana kampuse göre çok düşük ÖSS puanları ile girdiğimiz için para ile ODTÜ diploması almakla itham edildik. Kulaklarımız tıkadık, derslerimize çalıştık, bazılarımız emeğinin karşılığını aldı; diğerleri ise daha hazırlıkta okulu bırakmak zorunda kaldı veya atıldı para vermelerine rağmen.
Sonuç olarak eğer ODTÜ,Boğaziçi,Bilkent, İTÜ gibi okullara giremiyorsanız ve iyi bir diplomaya sahip olmak istiyorsanız bu kampusu bence iyice düşünün. Sizi içi ve dışı gayet modern bir şekilde donatılmış binalarla dolu, eğitim kalitesi yüksek, nüfüsu iki binden bile az güzel bir kampus bekliyor. Hayatımızın baharını bir manastırda geçirme kararı elbette zor bir karar ancak İzmir gibi bir kentte büyümüş bendeniz, diğer arkadaşlarım bahsettiğim büyük okullara giderken ODTÜ KKK tercihimden hiçbir pişmanlık duymadım, en kötü ihtimalle İzmir'de okuma imkanım olmasına rağmen. "İzmir ne alaka?" demeyin, şüphesiz ki Türkiye'nin en güzel şehri.
Yazdıklarım umarım biraz aydınlatıcı olmuştur. Bu satırları okuyan ODTÜ KKK ailesi bireylerinin de onayını almış olduğumu umuyorum. Aylardır böyle bir yazı yazmak istemiştim. Tam istediğim gibi olmasa da hedef kitleme ufacık yararı dokunursa ne mutlu bana.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle...
ellerine sağlık çok bilgilendirici olmuş....
YanıtlaSileline sağlık üstad:)
YanıtlaSilhiç tırsmadınmı ya izmirden oraya giderken.zorlandınmı ne gibi şeyler yaşadın zorluk olarak.
YanıtlaSilçok sağolun mersi çok, normalde tırsmam gerekirdi ama önceden tanıdıklarım vardı yalnız değildim. Ayrıca bir şekilde herkes dışarıya giderken "ben kalmamalıyım" dedim ve bir nevi kaçtım. Gariptir hiç de zorlanmadım, "üniversite öğrencisi oldum" diye motive ettim hep kendimi. Tek can sıkıntısı bahsettiğim gibi tenhalık, canlı yerlerden uzak olmaktı.
YanıtlaSilbenim tek tercih etmek istediğim yer orası. sanırm burslu olarak giremeyeceğim, dezavantajı var mıdır?
YanıtlaSilBahsettiğim gibi en büyük dezavantajı tenha bir yerde kurulmuş olması, boş zamanlarında yapabileceğin fazla birşey olmaması vs. Bölümüne göre boş zamanın da olmayabilir :)
YanıtlaSilSanırım diğer vakıf üniversitelerine göre ücreti daha az ama Kıbrıs ucuz bir yer değil malesef.Başlarda can sıkıntısı olacaktır ama kaliteli bir eğitim almak gibi bir önceliğin varsa tavsiye ederim, okula odaklandıktan sonra bahsettiğim sıkıntılar kaybolacaktır.
4 yılım su gibi geldi geçti, aslında herşey sana bağlı...
Merhaba,
YanıtlaSilBirkaç sorum olacak. Ben de ODTÜ KKK da burslu olarak Elektrik ELektronik bölümünü okumayı düşünüyorum. Bu bölümden biraz bahsedebilirmisiniz ? Zorluklarından yada isteyerek bu bölüme gelen birinin yapabileceklerinden avantajlarından vs.
Bir de odtü kıbrıs normalde ücretli olduğu için kafama takılan bir konu var. Acaba bu hazırlıktaki 1 seneyi direk gecebilirmiyim ve bana verilen 5 senelik zamanda mezun olabilir myim ? Bu konuda bilgilendirme yaparsanız sevinirm.
Şimdiden teşekkür ederim.
Elektrik Elektronik tahmin edebileceğin gibi -zor diyerek korkutmak istemem- tıpkı diğer mühendislikler gibi son derece yoğun emek isteyen bir bölüm. Ben bölümümün gittikçe daha çok geliştiğini düşünüyorum ancak işi ilk seneden sıkı tutmanı öneririm çünkü bunu yapmayarak okulunu uzatan çok arkadaşımız oldu. Hocalarımız çok genç ama bir o kadar niteliklidir. Derse göre Ankara Kampsu'nden hocalar gelmekte. Elektrik - Elektronik fizikten çok matematik ağırlıklı bir bölüm bence. Laboratuvar dersleri olmasına karşın son senedeki bitirme projesine kadar pratik eğitim biraz hafif kalabiliyor. Demek istediğim şey, eğer sürekli kablo bağlayayım, robot yapayım diyorsan bu hemen olmayabilir. Yoğun bir teori eğitimi seni bekliyor çünkü. Önceden de dediğim gibi yeni yeni büyüyen bir okul, bunlar zamanla değişecektir. Okul nüfusuyla orantılı olarak bölüm de en fazla 30-40 kişiden oluşmaktadır. Ben senin döneminde taşların daha da yerine oturacağı kanısındayım, istyerek geliyorsan, hele burs imkanın varsa, blog da okulla ilgili olumlu olumsuz yazdıklarım aklına yattıysa gelmemen için bir sebep yok :)
YanıtlaSilHazırlık sınıfını atlamayı soruyorsan kayıttan sonra Eylül ayında gireceğin iki aşamalı sınavla bu mümkün. Gerekli bilgileri, çıkmış soruları ODTÜ Ana Kampusu'nden alabilirsin sanırım. Bursların yanılmıyorsam hazırlık+5yıl geçerliliği var, hazırlığı atlayıp 5 yıl içinde burslu mezun olabilirsin. Daha sağlam ve güncel bilgi için okulun sitesine bakmanı, öğrenci işleri ile iletişime geçmeni öneririm. Aklında birşey kalmaması için benimle de rahatlıkla iletişim kurabilirsin.
Kolay gelsin...
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilHazırlıkla ilgili demek istediğim şuydu. Yani ODTÜ KKK ingilizceye çok önem veriyor zorluyor gibi birşey duydum. Vakit geçirmeden çalışan biri hazırlığı rahatlıkla geçebilir mi ? Yoksa çok üstün bir çaba mı gerekiyor ?
Evet hazırlık bence ciddi bir olay. Ben Anadolu Lisesi mezunuyum ama üstün bir İngilizce seviyem yoktu okulu kazandığımda. Kurs ve onun sağladığı kitaplarla bir ay çalışıp hiç ummadığım şekilde hazırlığı atladım. Hazırlığı hemen geçme gibi bir amacın varsa, çok üstün olmasa da özenli bir çalışmayla bu amacı gerçekleştirebilirsin. Olay senin hazırlık sınavını ne kadar ciddiye almanla ilgili diye düşünüyorum. Üniversite sınavından sonra dil için çalışmak kulağa hoş gelmez tabii ama istediğin buysa birazcık dişini sıkarak, altyapın olduğuna da inanıyorsan hazırlığı atlayabilirsin bence.
YanıtlaSilAnladım çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilben çift kimlikliyim ODTÜ KKK de okumak istiyorum acaba ücret olarak indirimli okuma gibi bi şansım olabilirmi
YanıtlaSilEğer Kıbrıs uyrukluysan daha ucuza okuyabilyorsun d,ye biliyorum ama okulla irtibata geçmeni öneririm daha sağlıklı bilgi için...
YanıtlaSilBilgilendirme için teşekkürler. Ben kızım için burslu kimya mühendisliğini düşünüyorum. Bu bölümle ilgili ve kız öğrencilerle ilgili de bir şeyler yazar mısın?
YanıtlaSilAçıkçası bölüm hakkında detaylı bilgiye sahip değilim ancak gittikçe daha fazla rağbet gören bir bölüm, ayrıca diğer mühendisliklere göre kız nüfüsu daha fazla. Kız öğrenciler açısından özellikle açıklamam gereken birşey yok açıkçası. Onlara özgü bir dezavantaj söz konusu değil, bu anlamda tüm öğrenciler olumlu veya olumsuz eşit şartlarda diyebilirim.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhabalar . tekrar ben :)
YanıtlaSilÖnceden de belirttiğim gibi ODTU KKK Elektrik elektronik müh. bölümünü yazdım. ve kazandım.
Şimdi birkaç sorum daha olacak.
20 eylülde seviye belirleme sınavı varmış hazırlık için.
13-15 eylülde de 2 aşamalı hazırlık atlama sınavı varmış. Kılavuzdaki bir not gözüme çarptı.
13 eylüldeki sınavda başarılı olup 15 eylüldeki sınavda başarısız olanların 20 eylüldeki sınava girmeleri gerekmiyormuş. Ve 13 eylüldeki sınav ankarada girilebiliyor ancak 20 sindekine kıbrısta girmem gerekiyormuş.
Ben 13 ündeki sınava girip 15 indekine girmemeyi düşünüyorum. Bu durumda 20 sindekine girmeme gerek kalmıyor sanırım. ama 15 indekine girmedim diye bi sorun çıkabilir mi acaba ?
Ve siz girdiğinizi belirtmiştiniz hazırlık atlama sınavına. ilk sınavın seviyesi nasıldı? Bir çalışma gerektirir mi normal seviye ingilizce bilen biri için?
Eğer mümkünse bulabilirseniz o ilk sınavla ilgili çıkmış sorular vb. Kaynaklar verebilir msinz?
Herşey için teşekkür ederim.
Hayırlı ramazanlar..
Merhaba,
YanıtlaSilÖncelikle tebrik ederim hayırlı olsun. 15indeki sınava girmedin diye bir sorun çıkmamalı ama daha önce karşılaştığım bir olay olmadığı için kesin birşey söylemem doğru değil. Hazırlık atlama sınavı hafife alınacak bir sınav değildir bence emek ister çünkü bir yıl hazırlık okuyup sene sonunda gireceğin sınavla aynıdır. Hazırlığı atlama gibi bir düşüncen varsa çalışmanı öneririm. Ayrıca hazırlık okumayı düşünüyorsan bile imkanın olursa 15indeki sınava da girmeni öneririm tabii özel bir mazeret varsa bunu bilemem. Bende malesef kaynak bulunmamakta ama sanırım ODTÜ'nün kitapçısında bulabilmen mümkündür veya Ankara'daki kitapçılar yardımcı olabilir Olgunlar gibi, Ankara'da yaşamadığım için yine kesin bir şey söyleyemeceğim, kusura bakma.
Tekrar hayırlı olsun başarılar dilerim...
Teşekkr ederim.
YanıtlaSilHazırlığı atlamak değil düşüncem. hazırlığı okuyacağım ama şimdi uçaktı şuydu buydu biraz sıkıntılı şuan. Sadece ilk aşama hakkında bilgi istiyorum. İlkini geçersem yeter bana. 20 sine gitmeme gerek kalmıyacak.
merhaba ben kırıkkale üniversitesi inşaat müh. 2 sınıf öğrencisiyim 2 yıldır hırsla dayandım kendimi zorladım burada okumaya ama daha fazla devam etmek istemiyorum 2 yılda labaratuar görmedim uygulama görmedim bu yüzden bu yıl öss ile odtü kkk geçmeyi düşünüyorum yine inşaat müh. yazacağım inş. yolunuzdan gidip 4 yılda mezun olabiliriz bizde bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilkimse var mı :)
YanıtlaSilmerhabalar ben odtü kkk bilgisayar müh. tercih etmek istiyorum fakat bursların kesilip kesilmediğinden bir türlü emin olamadım? yurtlar her gelen öğrenciye çıkar mı? birde bir öğrenci kıbrısta aylık ne kadar para harcar? bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBurslar konusunda kesin bir aciklama yapip yanlis yonlendirmek istemem, ancak bizim zamanimizda burslar hazirlik+5 yili kapsiyordu, bir sene uzatma imkani vardi baska bir deyisle.
Yurtlar icin yeni gelen ogrenciler oncelikli bildigim kadariyla, bu nedenle bir sorun olacagini sanmiyorum.
Kibris yemek ve ulasim bakimindan pahali bir yer Turkiye'deki diger yerlere nazaran, tam bir rakam soylemem dogru olmaz duzenli bir gelirim yoktu ve bu tamamen sizin ne kadar harcayacaginizla da ilgili ancak 700-800 TL civari rahat ettirir herhalde (cok mu oldu bilemedim kusura bakmayin:) )
Yanlis yonlendrimeden korktugum icin kesin bir sey soylemedim, ancak sorunuzla ilgili bildiklerim bunlar, kolay gelsin...
Bu sene de hazirlik+5 yıl burs var.
YanıtlaSilTaban puanları hakkında bir bilgim yok maalesef, internetten araştırabilirsiniz, yerleştirmeler geçen hafta yapıldı sanırım. Okul veya dersanedeki rehber öğretmenler de bu konuda yardımcı olabilir sanırım. Başarılar dilerim umarım istediğiniz bölüme yerleştirilirsiniz.
YanıtlaSilRica ederim istediğiniz soruyu sorabilirsiniz fakat taban puanları,almanız gereken tahmini puan veya şu anki sınav sistemi ile ilgili inanın hiçbir bilgim yok. Anladığım kadarıyla tüm kontenjanların burslu olması demek giren herkesin belli oranlarda burs alması demek, belli bir sıralama sınırlaması yok sanırım. Bu soruların en iyi cevaplayacak olanlar okuldaki görevlilerdir aslında: kkk@odtu.edu.tr, nccreg@metu.edu.tr (öğrenci işleri müdürlüğü)
YanıtlaSilEminim size daha iyi yardımcı olacaklardır
Eğitim dili İngilizce ve tüm dersler İngilizce olarak okutulmaktadır. İngilizce bilginiz yeterli düzeyde değilse zaten 1 yıl İngilizce hazırlık okuyarak eğitim için gerekli İngilizce seviyesine erişiyorsunuz.
YanıtlaSilmerhabalar izniniz olursa bir kaç sorum olacak.
YanıtlaSilBuyrun lütfen elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım
YanıtlaSilgaliba sizde elektrik elektronik bölümü mezunusunuz.bende bu bölümü odtü kkk da okumak istiyorum.başlangıç seviyesinde ingilizceyle gelip hazırlık eğitimiyle bu açığı kapatmak mümkünmüdür? eğitimin kalitesini zaten sormuyorum bile. kafamı kurcalayan nokta ingilizce konusu.
YanıtlaSilHazırlık eğitimi sonrasındaki İngilizce seviyeniz Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve diğer bölümler için fazlasıyla yeterli olacaktır, merak etmeyin derim, başarılar...
YanıtlaSilbir önceki mesajda açığımızı kapattığımızdan bahsetmişsiniz fakat elektrik elektronik bölümündeki ders içeriklerini vs. göz önüne alırsak değişirmi acaba bu ingilizce konusu :)
YanıtlaSilçok teşekkür ediyorum ilginiz için :)
YanıtlaSilHayır değişmez, Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin ders içeriklerinden kaynaklı zorluğuna İngilizce eğitim daha fazla zorluk katmaz diye düşünüyorum. Zaten bildiğiniz gibi daha çok matematik ağırlıklı sayısal bir bölüm, bölümü seviyorsanız ingilizce konusunu kafanıza takmamanızı öneririm hatta mezun olduğunuzda ingilizce bilginizle avantajlı bile olursunuz
YanıtlaSilMerhaba ben bu sene odtü kkk elektrik elektronik mühendisliğini tercih etmeyi planlıyorum.Ancak kıbrısta okuyan bir arkadaşım okuldan ziyade kıbrısa karşı pek olumlu eleştiriler yapmadı.Mesela her yerin kırsal olduğunu,suların arıtma olup mide bulandırdığını,Türkiyeye gelmek geri dönmenin bile epey zahmetli olduğunu söyledi.İçimde bu yüzden biraz kuşku doğdu.Bu yüzden Kıbrısın genel özellikleri hakkında bana biraz bilgi verebilirmisiniz?
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilKibris ile ilgili sorunlardan (ulasim, kirsallik) blogda da bahsetmeye calistim. Ilk aklima gelenler ulasim olanagi az (toplu tasima bir saatten sonra bitiyor, uzak bolgelere taksi tutmak zorunda kalabiliyorsunuz) ve yemekler pahali.
Okul etrafindaki bölge (Kalkanli, Guzelyurt) mezun oldugum 2010 senesinden itibaren degismis olabilir, en azindan oyle duyuyorum. Kirsallik konusuna da alisiliyor duzeni kurduktan sonra. Elbette Ankara'da Istanbul'da veya baska buyuk sehirde okumakla kiyaslanamaz ama okul kalitesi icin bu goze alinabilir bence.
Arkadasinizin soyledikleri maalesef dogru, biz de sulari icme suyu olarak kullanmiyorduk. Turkiye'ye gitmek icin en makul yontem havayolu, ucak biletleri icin de erken davranmak gerekiyor.
Tek soyleyebilcegim Kibris'ta okuyan hemen hemen herkes okulunu ve arkadaslarini sevdigi ya da en azindan alistigi icin bu olumsuzluklarla basa cikabiliyor, yoluna devam ediyor. Kibris Turkiye'deki sehirlere nazaran maalesef daha az olanaklara sahip bir bolge. Öte yandan bu kadar okul ve ogrenciyi barindiran bir yerde okumayi zulum olarak gormek veya gormemek tamamen sizin bakis aciniza ve motivasyonunuza bagli. O okulda okuyanlar arasinda yasadiklari yerdeki genis olanaklari birakip Kibris'a gelenler de var. Okul kalitesi ile Kibris'in olumsuzluklarini dengelenebilir bence. Size tavsiyem eger okula yerlesirseniz Kibris konusundaki olumsuzluklara takili kalip moralinizi bozmayin, okulun olumlu olanaklarini gormeye calisip motive olun.
Bol sans...
İlginiz için çok teşekkür ederim :)Bende sizin dediğiniz gibi düşünmeye çalışacağım :D
YanıtlaSilMerhaba ODTÜ KKK yı yazmayı düşünüyorum.Ama ingilizcem yok. hazırlık sınıfında 1 yıl süre içinde ingilizceyi dersleri takip edecek seviyede öğrenebilir miyim
YanıtlaSilMerhaba, hazırlık eğitimi sonrası dersleri takip edebilecek İngilizce seviyesine fazlasıyla ulaşırsınız başarılar...
YanıtlaSilmerhaba benim asıl öğrenmek istediğim, diplomada kıbrıs yazması bizi bir alt kademeye düşürür mü? çünkü herkes eğitimin zor ve kaliteli olduğunu söylüyor ama böyle bir eğitimi alıp da bir alt seviye muamelesi görmek gerçekten sinir bozucu olabilir bir insan için.
YanıtlaSilMerhaba, ben bir alt seviyenin söz konusu olduğunu düşünmüyorum. ODTU KKK yeni ve herkesçe bilinmeyen bir okul, az mezunu var ancak bildiğim kadarıyla mezunların büyük bir kısmı alanında başarılı şirketlerde iş sahibi oldular. Ben mezun olduktan sonra Finlandiya'da yüksek lisansımı bitirdim şimdi doktora yapıyorum ve kesinlikle diplomamda yazan Kuzey Kıbrıs Kampusu yazısından kaynaklı bir sorun yaşamadım. Okulun sitesinden diğer mezunların hikayesini öğrenebilirsiniz...
YanıtlaSilMerhaba,karar vermekte çok zorlandığım bir iki konu var ben balıkesirliyim ve balıkesir dahil bir çok anadolu üniversitelerindeki mühendisliklere puanım yetiyor . Cesaret edemiyorum açıkçası Türkiye'de ki düzeni mi bozup değer mi diye en çok düşünüğüm konuya da değinmişsiniz "ODTU" vaay "kıbrıs kampusu" dediğimdeki hal nasıl olur? ve iş olanakları açısından aynı ODTU diploması geçerli oluyor mu ?tercihlerede 1 haftakaldı gerçekten çok kafam karışık .
YanıtlaSildoğru haklısınız. ama türkiye'deki zihniyet değişemediği için belki dedim bir sıkıntı çıkabilir iş konusunda vs. ilginiz için teşekkürler.
YanıtlaSilİş olanakları açısından ben de duyduğumu okuduğumu söylemeye çalıştım, mezun arkadaşlar iş bulmakta zorlanmadılar 2010 mezunu olan ben henüz bir iş görüşmesine gitmedim ama yüksek lisans kabulümde diplomamla alakalı hiçbir sorun yaşamadım bir önceki yorumda da belirttiğim gibi.
YanıtlaSilOkul hala kendi adını duyurmaya çalışıyor, çevrenizdeki birçok kişinin böyle bir kampusun varlığından haberdar olmaması normaldir.
Kıbrıs'ın dezavantajlarını anlatmaya çalıştım, okulun kalitesinden de bahsettim elimden geldiğince.
Mutlaka zor bir karar ben de zorlanmıştım ama sizlere kesin vaatlerde bulunma gibi bir sorumluluğu üstlenmem doğru olmaz sanırım.
Kolaylıklar diliyorum umarım kendiniz için en doğru tercihi yaparsınız, başarılar...
merhaba, bende elektrik-elektronik müh. bölümünü istiyorum. kıbrısta kalmam için pasaport gerekiyormuş sanırım , üniversiteye gelincemi temin edicez pasaportu yoksa kıbrısa gıtmeden pasaportumuzu cıkartıp mı gidicez? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden tesekkür edeerim..
YanıtlaSilMerhaba, Kıbrıs'ta 3 aydan fazla kalacaklar ve dolayısıyla öğrenci olanların oturma izni almaları gerekiyor bu nedenle pasaport gerekli.
YanıtlaSilPasaportunuzu okula gitmeden önce Türkiye'den çıkarmanız daha iyi olur kanaatindeyim. Başarılar...
okuduğuma göre 3 ay pasaportsuz kalabiliyorsun
YanıtlaSilmerhaba. ben odtu kkk elektrık elektronık muh. bolumunu tercıh etmeyı dusunuyorum . tercıhlerın bıtmesıne az kaldı . bolumu gercekten ıstıyorum ama kafamda sorular var.
YanıtlaSil1) hazırlıkta kalma durumunda bursumuz kesılıyormu ? hazırlıgı atlamak zormu ?
[ anadolu lısesı mezunuyum ıng. fena degıl ama ozguven eksıklıgı dıyelım ]
2) elektrık elektronik mezun sayısına baktım yılda 10 cıvarı bısey. bolum zor dedıgınız gıbı . ama mezun sayısının bu kadar az olmasının ozel bır sebebı varmı ?
3) yazarsam yurt bursumda cıkacak . sızce aylık masrafım ne kadar gıder tahmını. kıbrıs pahalı bır yer dıyorlar hocam o bakımdan soruyorum
Merhaba,
YanıtlaSilBen hazirlik tekrarinda bursunuz kesilmiyor diye biliyorum ancak bu konuda okulun ogrenci isleri ile iletisime gecerseniz daha iyi olur. Hazirlik atlamak cok zor degil bence, ufak bir on calisma ve gecmiste cikan sorulara bakarak sinavda basarili olabilirsiniz.
Sadece elektrik-elektronik degil cogu mehendislik programlarinda mezun sayisi nispeten az. Bunun cok ozel sebepleri yok aslinda. 2. yil alacaginiz bir devre teorisi dersinden kaldiginiz zaman o dersin bagladigi diger dersleri alamadiginiz icin okul maalesef uzuyor. Bolumde her yil bu gibi riskler oluyor ne yazik ki ama bu sizi cok korkutmasin hemen hemen her muhendislik programi icin gecerli bir durum.
Kibris icin aylik masraf konusunda da net bir rakam veremeyecegim maalesef cunku 2 yildir okuldan uzaktayim. Yemekhane ogrenci butcesine gore pahaliydi bizim donemimizde, disarida gezmek isteseniz hesapli yer bulmak cok kolay olmuyordu ama son dönemlerde ögrenci mekanlari artti diye duydum. Bu konuda eger bulabilirseniz su an okuyan ogrencilerden bilgi alabilirsiniz. Okulla iletisime gecerseniz her konuda sizi bilgilendirirler diye dusunuyorum. Okulun sitesinde iletisim bilgilerini bulabilirsiniz.
Basarilar...
tesekkurler hocam. bilgileriniz cok aydınlatıcı.
YanıtlaSilinternette bazı ınsanlar dıploma aynı degıl oranın mezunları ıssız gıbı seyler yazınca ınsanın hevesi kırılıyor bır yerde. sizin gibi bir mezundan bılgı almak orayı yazmamda buyuk bır etmen oldu . cok tesekkurler sonucları beklıyoruz :)
merhabalar ben bu sene ODTU KKK inşaat mühendisliğini tercih ettim. kazandığım taktirde bana ne yapmam gerektiğini açıklayan neyi nerede yapacağım(sağlık raporu falan lazımmış oturma izni için, bir de öğrenci pasaportu almak için kaydı Ankara'da yapıp öğrenci belgesi aldıktan sonra mı pasaporta baş vuracağım) bunun gibi şeyleri anlatan bir kılavuz var mı yok ise bu konuda yardımcı olabilir misiniz?.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilOkula yerlestirildiginiz zaman size tum bu bilgileri iceren bir kilavuz gönderiliyor bildigim kadariyla. Bahsettiginiz sorular hakkinda yardimci olacaktir. Olasi bir eksiklikte okul ile iletisime gecerseniz size rahatlikla yardimci olurlar.
Basrilar...
teşekkür ederim..
YanıtlaSilBen bu sene odtu kkk makına mühendisliği kazandım. İsteyerek yazdığım ve odtü diploması için girdiğim bir bölüm.Sze sormak istediğim bir öğrenci olarak ortalama ne kadar paraya ihtiyacım olur:)
YanıtlaSilTebrik ederim hayırlı olsun. İki sene önce mezun olduğum için şu anki hayat pahalılığı hakkında maalesef hiçbir fikrim yok ancak yemek ulaşım gibi masrafların Türkiye'ye kıyasla nispeten daha fazla olacağını söyleyebilirim. Şu anda okuyan öğrencilerle iletişim kurabilirseniz daha iyi bilgi alabilirsiniz. Başarılar...
YanıtlaSilMerhaba,ben de bu sene odtü kkk elektrik elektronik bölümünü kazandım.Geçmiş yıllara ait ingilizce yeterlilik sınav sorularını nereden bulabilirim.
YanıtlaSilMerhaba, öncelikle tebrik ederim. Bildiğim kadarıyla geçmiş sınav sorularını ODTÜ Ankara kampusundeki kırtasiyeden (book store) bulabilmek mümkün. En azından Ankara civarında bu konuda yardımcı olabilecek yerler bulabilirsiniz. Başarılar...
YanıtlaSilCok bilgilendirici gercekten okul tarihcesi yerine boyle yasamis birinden ogrenmek duymak kesinlikle muhtesem. Ve gordugum kadariyla da kaliteli ogrenciler yetistiren bi universite kesinlikle hedefim odtudur cok tesekkur ederim
YanıtlaSilMerhaba ben burasıyla Doğu Akdeniz arasında kaldım.İstediğim bölüm Rehberlik ve Psikolojik Danışma.İngilizcem yok gibi bir şey.Acaba Kıbrıs taki üniversitelerden mezun olanlar kpss ye katılabiliyor mu?Çünkü pdr bölümü için kpss çok önemli bir öneme sahip.Ayrıca özelde çalışmak isteyenler için ODTÜ diploması bir artı olur diye tahmin ediyorum.Türkiye de kaç kişi Doğu Akdeniz i biliyor sonuçta.Neyse sorularıma geçeyim:
YanıtlaSil1-)Okulda Sosyal kulüpler var mı?Varsa da ücretsiz mi?(müzik,programcılık,yemek,tiyatro kursu vb.,Fitness merkezi,Futbol,basketbol sahası,sinema filan).Bunları bu kampüste yapabilirmiyim?
2-)İnternet kotası ne kadar acaba ve yeterli oluyor mu hızı filan?Belli ki kampüste yapacak bişey yok.Bende internetten dizi-film izlerim yada online oyun filan oynarım diye düşünüyorum.Oradaki internet isteklerimi karşılamama yeter mi?
3-)Kampüsün içinde yada okula yakın bir yerde Bankamatik,PTT,Kargo,GSM Bayi,Kontör alınacak bir yer filan var mı?
4-)Kıbrıs ta hangi GSM operatörleri çekiyor?(Turkcell,Vodafone,Avea,Bimcell)
5-)Okulda geçme not u kaç?Ola ki memnun kalmadık yatay geçiş yapmak kolay mı?
6-)Tuvaletlerde taharet musluğu var mı?(Tuhaf bir soru ama bazı ünilerde yokmuş çok gerekli bence:D)
7-)Odalarda tv var mı?Lig tv filan izlenebilecek bir yer var mı?
8-)Okulda yabancı öğrenci sayısı fazla mı?
9-)Okulda Türkçe konuşmak filan yasak mı?Derste diğelim ingilizce olarak anlamadık?Türkçe olarak sorsak tekrar anlatırlar mı?
10-)Fiyat bakımından ne kadar oynama oluyor?Yani Türkiye de 1 tl olan şey orda ne kadardır?
11-)Kıbrıs nasıl bir yer?Sıcak mı nem var mı rüzgarlı mı?Daha önce hiç gitmedim.Çok pahalı diyorlar ama neler pahalı nereler ucuz?Orada kendimizi Türkiye de gibi hissedebilirmiyiz?Üniversite içerisinde ihtiyacımız olan herşeyi bulabilirmiyiz?
12-)Eğitimi nasıl hocaları filan sınıf durumu,arkadaş ortamı?Öğrenciler boş zamanlarında neler yapıyor?
biraz fazla oldu ama kafamda çok soru işareti var yardımcı olursanız sevinirim.
Yorumlariniz icin tesekkur ederim, umarim bir nebze de olsa faydali olmustur.
YanıtlaSilSorulara elimden geldigince cevap vermeye calisacagim ama en guncel cevabi su an orada okuyan ogrencilerle iletisime gecerek alabilirsiniz. Okul ile iletisime gecersen onlar sana yardimci olablirler bu konuda. Ben 3 yil önce mezun oldum ve bir daha kampuse gitmedim ne yazik ki. Kibris'a gitmeye karar verdikten sonra ODTU'den baska okulu dusunmemelisin bence. Mezun olduktan sonra KPSS'ye girmekte hicbir sorun yok, okul Kibris degil Turkiye universitesi zaten.
1) Okulda sosyal kulupler var ve bunlara uyelik ucretsiz. Elbette bazi gezi vs. etkinliklere belli bir ucret karsiliginda katilabiliyorsun. Parentez icinde bahsettigin etkinliklerin hepsini kampuste yapmak mumkun. Ozellikle spor olanagi cok gelismis diyebilirim.
2)Internet ile ilgili yakin zamanda bir sikinti oldugunu duydum, kota artmasi sonucu insanlar biraz fazla yuklenmis sorunlar olusmus vs. Bu tip sorunlarin kalici olmamasi lazim, bir cozum yolu bulmuslardir veya bulacaklardir diye dusunuyorum. Benim tavsiyem, yazinin etkisinde kalip 'kampuste yapacak bir sey yok' izlenimine yine de kapilmaman yonunde. Kendini odadan disari atacak bir seyler bulabilirsin bence.
3) Kampusun icinde bahsettigin olanaklarin hepsi var merak etme. Hatta kampusten hic disari cikmayarak butun egitim dönemini gecirebilirsin.
4) Kibris icinde Turkcell'in Kuzey Kibris Turkcell adinda ayri bir operatoru var.Telsim-vodafone da vardi sanirim, simdi daha da artmistir. Turkiye'deki hattini burada kullanmak burada hic ekonomik olmaz, yurtdisinda kullanmis sayilirsin. Bu hatlardan birini alman gerekir.
5) Sinif gecmek icin (yeni dersler alabilme) ortalaman 4 uzerinden en az 1.8 olmali, mezun olabilmen icinse 4 uzerinden 2 olmali. Yatay gecis hakkinda cok bilgim yok ama giden arkadaslarim oldu.
6) Bence cok gerekli bir soru. Ben yurtdisindayim ve cok ariyorum sahsen :) Okuldaki tuvalettlerde taharet muslugu var.
7) Odalarda tv yok ama tv baglantisi var, kucuk bir tv alip odanda izleyebilirsin. Lig TV kampuste su an var mi bilmiyorum ama yurume mesafesinde kampusun hemen disindaki kafelerde var rahatlikla izlersin.
8) Okulda yabanci ogrenci sayisi gittikce artiyor. Kesin bir sayi veya oran veremem ama cok az degil bence.
YanıtlaSil9) Okulda Turkce konusmak yasak degil. Derste hocanin tutumuna gore Turkce konusup konusmamak degisir. Anlamadigini belirttikten sonra sana yardimci olacaklarindan eminim. Ingilizce konusunda kesinlikle endiselenme, tek kelime Ingilizce bilmeyen insanlar hazirliktan sonra bu sorunu asiyor rahatlikla.
10) Fiyat konusunda da guncel bir cevap veremeyecegim ama benim zamanimda yemekler biraz pahaliydi. Kibris'ta Turkiye'den daha ucuz olan tek sey ickidir sanirim, cok kaptirmamak gerek :) Ciddi bir fark var mi bilmem ama Kibris Turkiye'ye gore pahali bir yer genel olarak.
11) Kibris Turkiye ortalamasinin ustunde sicak bir yer. Yaz okuluna gitmedim ama giden arkadaslar Temmuz ayinin cok cok sicak oldugunu soyluyor. Onun disinda kampusun konumundan oturu iklimden dolayi sikinti yasamadik hic. Kampus biraz daha ruzgarli ve serin olur aksamlari. Fiyat konusunda saglikli bir bilgi veremeyecegim maalesef. Bir önceki cevaptan farkli birsey soyleyemem. Okul cevresinin Turkiye'den hicbir farki yok. Kibris insani Turkiye'dekilere gore nispeten daha rahat, cok fazla dakik degiller ama guler yuzlu ve sicak insanlar bence. Universite icinde ihtiyacin olan hemen hemen her seyi bulabilirsin.
12) Egitim konusunda yazida da belirttigim gibi tatmin olacagina eminim. Zaten mesele Turkiye'deki duzenini birakip Kibris'a gelmen. Okula gelirsen goreceksin ki Turkiye'de herhangi bir okulda kuarablicegin bir arkadaslik ortamina sahip olablirsin. Hatta evden daha uzakta olmanin getirdigi ruh haliyle normalde kurabileceginden daha saglam dostluklar da elde edebilrisin diye dusunuyorum. Bence dersler yeteri kadar oyalayici oluyor ama kalan bos zamanlarinda ogrenciler Kibris'in diger yerlerine (Girne, Lefkosa vs.) gibi yerlere gidiyor kafalarini dagitmak icin.
Mumkun oldugunca cevap vermeye calsitim, kendin icin en guzel karari vermen dilegiyle...
iletişime geçebilirmiyiz ??????
YanıtlaSilben odtü ee mühdiliginin kıbrıs yazıp ankarada okudugunu söyleyen biri ile tanıstım dogrumu söylüyor ben simdi yazsam odtü kktc ankaradamı okuyacagım birde mezun olunca ne kadar maaşla başladınız nereye kadar gider realist bir düşünce ile
YanıtlaSilMerhaba,
SilODTÜ Kıbrıs yazdıktan sonra Ankara'da okumak için yatay geçiş yapmak gerekir. Bunun için bölümdeki notlarınıza ve ÖSS giriş puanınıza bakılır. ODTÜ Kıbrıs'a yerleştikten sonra oranın öğrencisi olur orada eğitim görürsünüz ama Ankara kampüsü ile 1 dönemlik veya 1 senelik değişim programları vardı benim zamanımda. Şu an hala var mı emin değilim. Okul ile iletişime geçebilirsiniz daha detaylı bilgiler için.
Ben şu an Finlandiya'da doktora yapıyorum, araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Henüz bir şirkette iş tecrübem yok. Türkiye'de işe giren arkadaşlarımın da maaşları hakkında pek bilgim yok ama Türkiye şartlarında bir yeni mühendisin alabileceği çok yüksek olmayacak rakamlardır diye tahmin ediyorum (2500 tl civarı belki. Maalesef net bilgi sahibi değilim bu konuda. İş tecrübesi artıkça alınan kıdemlerle maaşlar da artar mutlaka ama belli bir oran söylersem sizi yanıltmış olurum.
hmm teşekkürler doktora yapmak için neler gerekli birde ne tür artıları oluyor siz iş için degilde akademik düşündügünüz için doktoro yapıyosunuz sanırım (ücreti ne kadar oluyo aylık) yatay geçiş çok zor deniliyo bana onun açıklaması çok saçma geldi daha ortaki okul tamamlanmadıgı için ankarada egitim görüyosun dedi elektrik elektronik okuyo ben bir daha sorayım en iyisi
Silbirde okulu kalmadan okumak için nasıl bir yol izlemeliyiz inglizce kısmı çok zor gözüküyor hocalar iyidir diye tahmin ediyorum günlük 3 saatlik çalısma kalmadan kurtarır mı 5 seneyi
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilElektrik elektronik mühendisliği okulun en zor bölümlerinden biri tahmin edebileceğiniz gibi. Derslerin sınav, ödev ve labaratuvar takvimi yüzünden zaten dönem boyunca sürekli ders çalışmak zorundasınız. Gün içinde belli saat veremem ama dersleri başından ciddi şekilde takip ederseniz zaten kendinizi her günd ers çalışırken bulursunuz. İngilizce açısından bir zorluk çıkmayacaktır, hazırlık eğitimi son derece verimlidir; hazırlığı geçtikten sonra bölüm içinde İnglizceden kaynaklı sorun yaşamazsınız.
YanıtlaSilBen akademik hayattan daha memnun olduğum için iş hayatına girmek istemedim dediğiniz gibi. Akademik hayatta esnek mesai saatleri ve çok daha rahat bir çalışma ortamı var; fakat alabileceğiniz maaşlar özel sektöre göre düşük ne yazık ki :) Şu an yeni mezun bir mühendisin aldığı ücret civarında bir maaşım var.
Üniversite dönemi boyunca notlarınız yüksek olduğu zaman yüksek lisansa girmeniz daha kolay olur. Yüksek lisans (master) performansınıza ve şansınıza (proje bulmak vs.) bağlı olarak doktora yapabilirsiniz.
çok teşekkürler bilgileriniz için çok sagolun ben birde ankara kampüsü işini araştırıyım sizinde bilginiz olursa yazarsanız sevinirim sagolun abi.
YanıtlaSilRica ederim, kolay gelsin. Başarılar diliyorum, yolunuz açık olsun...
YanıtlaSilselam bir sorum var http://kkk.odtu.edu.tr/tanitim/23/ucretler.html burdaki ücretler 1 yıl içinmi yoksa 7 bin lira bir dönem 7 bin lira sonraki dönem içinmi yani bir yılda 7 binlira mı veriyoruz yoksa 14 mü :)
YanıtlaSilcevaplamıyacakmısınız
YanıtlaSilBu sorunun cavabını yazdığımı hatırlıyorum ama gönderilmemiş sanırım kusura bakmayın. Gönderdiğiniz linkten benim anladığım; belirtilen ücretler 1 yıl için eğer 7000 ise bu ücreti iki taksitte 3500 olarak ödüyorsunuz. Benim okul ile şu an hiçbir bağlantım yok o bakımdan bu gibi sorularınızı okul ile iletişime geçerek sorabilirsiniz. Başarıalr dilerim...
YanıtlaSilevet gelmemiş teşekkür ederim sanırım gidicem inşallah pişman olmam denize uzaklıgı nasıl ayda 2 3 kere gidilebilirmi
YanıtlaSilAyda 2-3 kere gelmek yorucu olabilir sanirim, ben deniz yolunu hic kullanmadim. Kendiniz icin en guzel karari vermeniz dilegiyle, kolay gelsin...
YanıtlaSilmerhaba bir sorum var.okula %50 burs ile girdikten sonra bunu tam burs şekline çevirebiliyor muyuz notlarla?
YanıtlaSilMerhaba benim dönemimde böyle bir uygulama yoktu, hatta %50 burs da yoktu yanlış hatırlamıyorsam. Notlarınız dönem sonunda yüksek olursa sonraki 4 ay için belli bir miktar başarı bursu veriliyordu. Bu konu için okul ile iletişime geçerseniz (e-mail, facebook vs.)daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
YanıtlaSilmerhaba 16 eylülde oryantaston varmış okula ne zaman gitmeli 15 i geç mi olur? birde ben 18imi doldurmadım ama tek başıma gelmeyi düşünüyorum kktcye girişte ve okulda evraklarda velim olmadığı için problem yaşar mıyım?
YanıtlaSilMerhaba, 16 Eylül öncesinde sizin için önemli bir şey yoksa 15 Eylül'ün geç olacağını sanmam. Oryantasyondaki gönüllü öğrencilerin havaalanında bulunup bulunmayacağını öğrenebilirsiniz, muhtemelen orada olurlar ve okula ulaşımınıza yardımcı olurlar. 18 yaş sınırı ile ilgili bir bilgim yok ne yazık ki, onun için yetkili bir birimden (emniyet veya okulun kendisi olabilir) sağlıklı bilgi alabilirsiniz. Başarılar...
YanıtlaSilTeşekkürler :)
YanıtlaSilCan Bey,
YanıtlaSilÖncelikle bu detaylı bilgilendirme, sabırla verdiğiniz cevaplar için ben ve kardeşim adına çok teşekkür ederim. Sanıyorum ki kardeşimin tercihi değerli okulunuz olacak.
Uluslararası başvurularda Kıbrıs Kampüsü olması açısından herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı?
Şimdiden teşekkürler...
Doktorada başarılar!
Merhaba,
YanıtlaSilIlginiz ve guzel dusunceleriniz icin ben tesekkur ederim. Yurtdisi basvurularinda Kibris ibaresinden kaynakli hicbir sorunla karsilasmadigimi söylemeliyim. Okul adinin Orta Dogu Teknik Universitesi olmasindan dolayi taninirlik acisindan hicbir sorun yasanmiyor. Her yil bircok ODTU KKK mezunu yurtdisinda egitim hayatina devam etmekte. Bu acidan kafanizda bir soru isareti kalmasin. Kardesinizi simdiden tebrik ediyor, basarili bir ögretim hayati gecirmesini diliyorum.
Sevgi ve saygilarimla...
Merhaba, ben yabanci dil ogrencisiyim bogazicini hedeflemistim tabi ki ama bu sene sinav biraz tuhaf oldu olmadi kismet ygs den dusuk aldim yakin bi arkadasim surekli kibris odtu diyor tekne turlari geziler kumsal gunes bende puani dusuk diyerek hep reddediyordum cünkü korkum suydu, dusuk puanla girip mezun olduktan sonra is bulabilir niyim ? Iyi para kazanmak istiyorum normal siradan bi is degil. Ve odtu den mezun oldum diyemiyorum sanirim ? Sonucta kibris şubesinde okuyorsun.. :D sadece zorluk ceker miyim merak ettim ? Normal odtuden ayiriyorlar mi ?
YanıtlaSilPsikoloji yazmayı düşünüyorm 1 yıl hazırlıkla beraber 5 yılmı oluyor yani eğitim ?
YanıtlaSilMerhaba bende odtu kkk yi düşünüyorum biraz sorum olacak
YanıtlaSil1-yabancı dilim yok denecek kadar az hazrlığı bi yılda bitireblirmiyim ?
2-Okulun mezun sayısı çok az diye duydum bu doğru mu?
3-son sene ankarada eğitimin devam ettiği doğru mu?
4-belli bir donemde kalırsak bursumuz tam ücretliye mi dönüşüyor
5-aylık ne kadar bi butçe ile kıbrısta okuyablirz ?
Kafam bu sorularla dolu yardımcı olursanız sevinirim :)
Merhaba bu yıl ODTÜ KKK İnşaat’a gitmeyi düşünüyorum.
YanıtlaSil1-Hayat İstanbul’dan pahalı mı?
2-Yurt direkt çıkıyor mu(tam bursluya)
3-Hazırlığı sıfır bir insan geçebilir mi?
4-Mezun olunca Rusya ve Arap ülkelerine gitme imkanı nasıl?
-Çok teşekkür ediyorum,saygılar ve sevgiler.